Haideti sa vedem pentru inceput, ce este un nume de domeniu.
Numele de domeniu este adresa care apare in bara de adrese a browserului atunci cand accesezi un site.
Un nume de domeniu este modul in care site-ul dvs. va fi cunoscut pe internet, indiferent de tipul de website pe care il veti avea. Este o adresa unica a site-ului dumneavoastra pe internet si va continua sa fie asa atata timp cat veti plati taxa anuala a domeniului. Utilizatorii care cunosc domeniul dvs., denumit din punct de vedere tehnic URL (Uniform Resource Locator), pot pur si simplu sa o introduca in bara de adrese a browser-ului lor pentru a o accesa. Alti utilizatori vor fi capabili sa va descopere afacerea prin intermediul motoarelor de cautare.
Numele domeniului este mai mult decat o adresa, este identitatea dumneavoastra online. De aceea va trebui sa va reprezinte, sa fie usor de recunoscut, usor de amintit, cu alte cuvinte descrierea succinta a dvs. si a brand-ului dvs.
Alegerea unui nume de domeniu Importanta detinerii unui nume de domeniu bun este colosala. Daca detii o afacere online, sau planuiesti si deschizi una si nu ai un nume de domeniu propriu, poti pierde un profit considerabil.
Numele domeniului, va vine sa credeti sau nu, este unul dintre principalii factori care influenteaza traficul pe care acesta il va genera. O alegere nefasta il poate face irelevant pentru motoarele de cautare, sau imposibil de retinut pentru cei interesati. In consecinta, alegerea unui nume inspirat poate face diferenta dintre succes şi nereuşita.
Structura unui domeniu Un nume de domeniu este compus din diferite parti, separate prin “puncte” si fiecare parte reprezinta o ierarhie in structura numelui de domeniu, pe o scara de coborare de la dreapta la stanga a numelui.
Astfel, cel mai inalt nivel al ierarhiei numelui de domeniu este in partea dreapta. De exemplu, in domeniu “exemple.com”, “com” este nivelul de top (TLD), “exemple” este cel de-al doilea nivel (LV), “www“ este subdomeniul – al treilea nivel al site-ului web, iar “http“ reprezinta prefixul.
De ce tinem cont cand alegem numele de domeniu?
- Nume unic – daca comercializati numele dvs. ideal ar fi sa folositi numele si prenumele (johnsmith.com), dar chiar daca nu aveti o afacere cu numele dvs. nu este o idee rea sa va inregistrati numele ca domeniu. Daca doriti sa va promovati afacerea ar trebui sa vedeti daca acesta este disponibila (numeleafacerii.com).
- Usor de scris si memorat – daca trebuie sa pronuntati numele de mai multe ori pentru a fi inteles, atunci nu va functiona. Alegeti nume usor de retinut si usor de introdus intr-o bara de adrese.
- Alegeti .com prima data – pana la 75% din site-uri folosesc TLD-ul .com. Este inca cea mai preferata extensie si cea mai usor de retinut.
- Evita folosirea de numere sau cratime – intr-adevar, sunt exceptii in care se pot utiliza numere sau cratima pentru domenii, insa sunt rare. Adesea, mai ales cratima, nu este retinuta de utilizatorul final, astfel ca exista riscul sa tasteze un alt domeniu.
- Evita limbajul de internet (tzaramea.ro, retzete.ro, r3t3t3.ro)
- Usor de remarcat – numele domeniului va fi brandul dvs. Unele nume de domenii vorbesc de la sine. Cand auziti un astfel de nume, veti stii care este profilul site-ului respectiv.
- Audienta targhetata – alegerea unui nume de domeniu presupune, in mod clar, definirea publicului tinta si a nevoilor sale.
- Include cuvintele cheie dorite – este recomandat a se introduce cuvintele cheie relevante pentru domeniul de activitate al website-ului. Puteti alege cel putin 5 cuvinte sau fraze care sa descrie subiectul cheie al site-ului dvs. Le puteti scrie pe o foaie de hartie, iar mai apoi le puteti mixa si potrivi pentru a crea nume de domenii posibile. Alegeti unul care suna bine si care poate fi usor de retinut.
- Marca inregistrata – se recomanda studierea pietei inainte de alegerea numelui de domeniu, pentru a verifica daca acelasi nume, dar cu o alta extensie, nu este asociat unui alt tip de activitate sau, intr-un alt caz, daca numele nu este inregistrat la O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci).
- Alegerea TLD-ului (Top Level Domain) – unul dintre lucrurile esentiale de luat in calcul cand alegeti un nume de domeniu este alegerea extensiei potrivite sau a TLD-ului, deoarece aceasta joaca un rol important.
Alegerea unui nume de domeniu este o decizie majora. Incercati sa va jucati cu el, imperecheati diferite cuvinte si incercati sa le schimbati ordinea. Pe de alta parte, in comparatie cu volumul de munca depus in construirea, dezvoltarea si crearea de continut pentru site-ul web, alegerea unui nume de domeniu este o treaba destul de usoara.