Sari la conținut

Site-uri Web

domeniu

În prezent, există peste 1.8 miliarde de site-uri active la nivel global. Aceste site-uri sunt găzduite pe servere din întreaga lume și sunt accesibile de către utilizatorii din orice colț al planetei.

Primele site-uri web au apărut în anii 1990, odată cu dezvoltarea primelor browsere web, cum ar fi Mosaic și Netscape Navigator. Printre primele domenii web aparute se numără:

  1. Symbolics.com – Acesta a fost primul domeniu web înregistrat la nivel mondial, în 1985, de către compania americană Symbolics, care producea calculatoare.

  2. BBN.com – Al doilea domeniu web înregistrat la nivel mondial, în același an cu Symbolics.com, a fost BBN.com, înregistrat de către compania Bolt, Beranek and Newman, care se ocupa cu cercetarea și dezvoltarea în domeniul tehnologiei informației.

  3. Nordu.net – Primul domeniu web înregistrat în Europa a fost Nordu.net, în 1988, de către Nordunet, o organizație care furniza servicii de rețea și comunicații în regiunea nordică a Europei.

  4. CERN.ch – În 1991, cercetătorii de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au creat primul site web public din lume, găzduit pe domeniul CERN.ch.

Astăzi, există o varietate de domenii web disponibile, care reflectă diversitatea industriei și a intereselor utilizatorilor de pe întregul glob. Acestea includ domenii cu extensii generice, cum ar fi .com, .org și .net, precum și domenii specifice țărilor, cum ar fi .us, .uk și .fr.

Gazduirea site-urilor web la nivel global este asigurată de către companii specializate în servicii de hosting, care oferă soluții de găzduire web, administrare de servere, mentenanță și suport tehnic pentru site-uri web de diferite dimensiuni și scopuri.

Astfel, cu o creștere continuă a numărului de utilizatori de internet și a dezvoltării tehnologiei web, este de așteptat ca numărul de site-uri web să continue să crească și să devină tot mai diversificate în funcție de nevoile și cerințele utilizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *