Sari la conținut

Ce este Gazduire Web?

Găzduirea web (în engleză: web hosting) este un serviciu oferit atât companiilor cât și persoanelor particulare, care le permite acestora să își publice un sit web în Internet – să îl pună la dispoziție în web „vizitatorilor”, online. Furnizorul acordă clientului spațiu de stocare pe un server conectat la Internet și de obicei aflat fizic într-un centru de date. Deseori furnizorul:

  • alocă fiecărui sit web găzduit și câte un nume de domeniu web unic.
  • pune la dispoziție clientului nu numai spațiul de stocare necesar sitului și adreselor de e-mail, dar chiar un întreg server (virtual) inclusiv sistemul său de operare.

Dintre cele mai des întâlnite pachete de găzduire web, regăsim:

  • Găzduire gratuită: acest tip de găzduire prezintă foarte multe limitări și deseori reclame 
  • Găzduire împărțită (shared): site-ul este amplasat pe un server ce mai susține alte site-uri ce împart resursele și sunt deseori limitate. 

Cele mai noi platforme (cPanel) furnizează certificat TLS pentru securizarea conexiunii dintre website și vizitatori. Google favorizează din punct de vedere SEO site-urile protejate printr-un certificat TLS.

  • VDS: Virtual Dedicated Server sau Virtual Private Server (VPS), serviciul acesta împarte resursele unui server către mai multe mașini virtuale. Soluțiile moderne oferă serviciile VPS în cloud. Astfel, mașinile virtuale (VPS) se pot muta rapid de pe un server pe altul fără a pierde datele, cu un timp foarte mic de downtime. Cele mai folosite platforme de cloud sunt OpenstackVMware etc.
  • Reseller: Permite utilizatorului să „vândă” la rândul acestuia, pachete de găzduire persoanelor terțe.
Un exemplu de servere montate pe raft

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *